Saruhanlı’nın (1313-1437) Saruhan Beyliği Dönemi’nde kurulduğu tahmin edilmektedir. Bölgeye ilk yerleşenler göçebelik geleneğinden iseler de zamanla yerleşik hayata alışıp tarımla uğraşmaya başlamışlardır.
Yunan işgalinden önce Saruhanlı İlçe Merkezi bugünkü Saruhan Mahallesi’nde kurulmuş 100 haneli bir köydü. Yılmaz (Tatar) Köyü ise 100 hane kadardı. Saruhan ve Yılmaz Köyleri arasında büyükçe bir mera yer almakta idi. Saruhan merkezinde nüfusun çoğunluğunu Türkler oluşturuyordu. 3-4 hane kadar Rum da vardı. Saruhanlı sınırları içinde bulunan Halitpaşa, Mütevelli, Koldere Köyleri ile Manisa Merkeze bağlı Kırkağaç Köyü’nde Rum ahali çoğunluktaydı. İlçenin kırsal kesiminde ise Türkler yaşıyordu. İşgal öncesi halk civardaki Rum ahali ile barış ve huzur içinde yaşıyordu. İlçe halkının geçimi hayvancılık ve tahıl ziraatına bağlıydı. Tarım istenilen ölçüde gelişmemiş, halk da fakirdi. Yeterli bir eğitim görmeyen Türk ahali arasında esnaf ve sanatkar da yoktu. Rumlar ise askerlik yapmadıklarından dolayı tarım ve ticaretle zenginleşmişlerdi.
I.Dünya Savaşı sonunda Osmanlı Devleti’nin imzaladığı Mondros Antlaşması’nın (30 Ekim 1918) 7. Maddesi’ne göre İtilaf devletleri Anadolu’yu işgal etmeye başladılar. 26 Mayıs 1919’da Manisa’yı işgal ettiler. Saruhanlılar’ın büyük direnci yüzünden ancak 14 ay sonra 1920 Haziranında Saruhanlı’ya girebildiler. 7 Eylül 1922’de işgalden kurtulan bölgeye Balkan göçmenleri ve doğudan gelen Türk göçmenleri 1960’lı yıllara kadar yerleşmeye devam etti.
1945 yılında Bucak Teşkilatı, 1953 yılında bugün Yılmaz Mahallesi diye anılan ve o tarihte 100 haneli bir köy olan Yılmaz Köyü ile birleştikten sonra Belediye Teşkilatı kurulmuştur. Saruhanlı 1 Nisan 1959 tarihinde çıkarılan 7033 Sayılı Kanunla İlçe olmuştur.